3 Mayıs 2007 Perşembe

PHP-Nuke kurulumu

Bilgisayara indirdiğiniz PHP-Nuke-7.0 Klasörünü Açarak İçindeki "html" Klasörünü Olduğu Gibi (Adını İstediğiniz Şekilde Değiştirebilirsiniz) yada Sadece İçindeki Dosyaları Hostunuza FTP Aracılığıyla Yükleyin. Yükleme İşlemi Bittikten Sonra Bir DataBase Açmanız Gerekmektedir.

Panelinizden "MySQL Database"
[Ekran Görüntüsü] Linkine Tıkladıktan Sonra [Ekran Görüntüsü] Bölümüne DataBase Adınızı Yazın ve Onaylayarak DataBase'inizi Oluşturun. Daha Sonra [Ekran Görüntüsü] Bölümünden DataBase Kullanıcı Adınızı Ve Şifrenizi Belirleyip Onaylayın. Böylece DataBase ve Ona Ait Kullanıcı Adı ile Şifrenizi Oluşturmuş Oldunuz. Şimdi Yapmanız Gereken DataBase'iniz İle Açtığınız Kullanıcı Adını Birbirine Bağlamak. [Ekran Görüntüsü] Bu Bölümdeki "User" Seçeneğini Açtığnız Kullanıcı Adı Olarak, "Db" Seçeneğini de Açmış Olduğunuz DataBase Adı Olarak Belirleyin ("ALL" Seçeneğinin İşaretlenmiş Olmasına Dikkat Edin) ve "Add User to Db" Butonuna Tıklayarak Birleştirme İşlemini Tamamlayın..

DataBase İşlemlerini Hatasız Tamamladıktan Sonra Bilgisayarınıza Yüklediğiniz PHP-Nuke-7.0 Klasörünün İçindeki "sql" Klasörüne Girdiğinizde "nuke.sql" Dosyasıyla Karşılaşacaksınız. Bu Dosyayı Yükleyebilmeniz İçin Önce Hosting Panelinizden "MySQL Databases" Bölümüne Buradan da "phpMyAdmin" Bölümünden (En Altta) Girmelisiniz.. "PhpMyAdmin" Bölümündeki Sol Menüden, Açmış Olduğunuz DataBase Adını Seçtikten Sonra Karışınıza Çıkan Sayfada
[Ekran Görüntüsü] "SQL" [Ekran Görüntüsü] Linkine Tıklayıp, Açılan Sayfada Alt Bölümde Yer Alan "Gözat" [Ekran Görüntüsü] Butonuyla "nuke.sql" Dosyasını Bulup Sayfadaki Hiçbir Seçeneği Değiştirmeden Dosyayı DataBase'inize Yollamanız Gerekmektedir.

Bu İşlemleri Sorunsuz Tamamladıktan Sonra Son Olarak "html" Klasörü İçinde Yer Alan "config.php" Dosyasını Düzenlemelisiniz. Dosyanın İçinde Yer Alan :


$dbhost = "localhost"; - Sabit
$dbuname = "root"; - DataBase Kullanıcı Adınız
$dbpass = ""; - DataBase Kullanıcı Şifreniz
$dbname = "nuke"; - DataBase Adınız
$prefix = "nuke"; - Sabit
$user_prefix = "nuke"; - Sabit
$dbtype = "MySQL"; - Sabit
$sitekey = "SdFk*fa28367-dm56w69.3a2fDS+e9"; - PHP Nuke 6.5 ve Üst Sürümlerinde Çıkan Bu Bölümü Güvenliğiniz İçin Kendi Belirlediğiniz Bir Şifreyle Değiştirmeniz Gerekmektedir.

Tüm Düzenlemeleri Yaptıktan Sonra Dosyaları Yüklediğniz Adrese Girip (http://www.siteadi.com - /klasoradi) Sitenizin İlk Haline Bakabilir ve Adresin Sonuna /admin.php Ekleyip Admin Kullanıcı Adı ve Şifrenizi Oluşturduktan Sonra Panele Giriş Yapabilirsiniz..

ADSL hız testleri

İnternet hızınız yavaşladıysa öncelikle aşağıdaki online testlerle internet hattınızı test edin

Son zamanlarda forumda birçok arkadaşımız internet hızının yavaşladığını belirtmekte acaba virüsmü var yoksa internet hatlarında bir problem mi var diye düşünmekte öncelikle internet hattını aşağıdaki testlerle kontrol etmek size zaman kazandıracaktır (daha sonra tabiî ki virüs ve trojan taramasını mutlaka yapın)
bu sorunlarının çözümü için aşağıda açıklamalarını yaptığım bir çok online adsl speed testi verdim bunlarla hızınızı ölçebilirsiniz önerim hepsi ile test edin hiç olmazsa ortalama hızınınızıda bu farklı programlarla bulabilirsiniz

saygılarımla

test süreleri kısa olduğundan fazla bir vaktinizi almıyacaktır.

Adsl speed testleri

Türk Telekom en bilinen ve türkçe
http://speedtest.ttnet.net.tr/index.php

Speed test
görselliği en güzel olan test programı sayfayı açtığında bekliyoruz bir avrupa haritası ve piramit simgeleri çıkıyor buradan sarı renk olana tıklayıp bekliyoruz ve download ve upload hızımızı görüyoruz.
http://www.speedtest.net/

sunrise adsl-speed test
beğendiğim testlerden biri görselliğide güzel starta tıklayıp bekliyoruz çıkan sonuçtan sonra bu sefer diğer butona tıklayıp diğer sonucu görebiliz
(not.nadirende linkte sayfa açılıp test butonu çıkmayabilir ozaman sonra deneyin)
http://www.sunrise.ch/privatkunden/iminternetsurfen/adsl/adsl_speedometer.htm
Mcafee test
açılan sayfada bir şey yapmadan bekleyin sonuç çıkacaktır sonra test againe tıklayıp tekrar bir kontrol edin.
http://promos.mcafee.com/speedometer/test_0150.asp

Broadband Speed Test
sadece linki tıklayın grafik halinde upload ve download hızı veriliyor.startta tıkla
http://www.thinkbroadband.com/speedtest.html

Cybernet ADSL und Connectivity Speedtest
sayfayı açıp speedtest starten tıklıyoruz ( tam zamanlı ad-watch ve benzeri program varsa veya pop up kapatın) grafik döküm şeklinde veriyor
http://www.speedtest.ch/

Allstream ADSL Speedometer
grafik testi ve text testi var ayrı ayrı test yapabilirsiniz
http://www.allstream.com/adsl/speedtest/

Bandwidth Speed Test
Açılan sayfada hızınızı görebilisiniz kaydırma çubuğunu aşağıya doğru indirin hız termometresinide göre bilirsiniz
http://specials.zdnet.co.uk/misc/band-test/speedtest500.html

2 Mayıs 2007 Çarşamba

Mavi ekran hataları

Durma hatası ekranında da gösterilen aşağıdaki adımlar hatanın nedenini belirlemenize ve sorunu düzeltmenize yardımcı olur.
Genel Durma Hatalarında Sorun Giderme
1. Bilgisayarınız yeniden başlatın.
2. Yeni donanım veya yazılımın düzgün bir şekilde kurulmuş olduğundan emin olun. Her seferinde yeni donanım aygıtlarından birini çıkararak hatanın giderilip giderilmediğini kontrol edin. Hata giderilmiş ise 3. adıma geçin.
Bu test sırasında hatalı olduğunu anladığınız donanımı değiştirin. Ayrıca, bilgisayar üreticileri tarafından verilen donanım tanılama yazılımını çalıştırmayı deneyin.
Eğer bu, yeni yüklenmiş bir donanım veya yazılım ise, üretici firma ile irtibat kurarak, Windows XP Professional için ihtiyacınız olabilecek herhangi bir güncelleştirme veya sürücünün olup olmadığını öğrenin.
3. Başlat'ı tıklayın ve sonra Yardım ve Destek'i tıklayın. Destek alın veya Windows XP haber gruplarından bilgi bulun'u tıklayın ("Yardım isteyin" seçeneğinin altında) ve sonra sol sütunda bulunan Microsoft'tan yardım alın seçeneğini tıklayın.
4. Başlat'ı, Yardım ve Destek'i ve sonra Sorun Gidericilerin bir listesini görmek için Sorun çözme ("Bir Yardım konusu seçin"in altında) seçeneğini tıklayın.
5. Microsoft Donanım Uyumluluğu Listesi'ni (HCL) kontrol ederek tüm donanım ve sürücülerinizin Windows XP Professional ile uyumlu olduğundan emin olun.
HCL'nin en güncel sürümünü görmek için Microsoft Web sitesi'ni ziyaret edin.
6. Yeni yüklenmiş tüm donanımı (RAM, bağdaştırıcılar, sabit diskler, modemler v.b.), sürücüleri ve yazılımı devre dışı bırakın veya kaldırın.
o Eğer Windows XP Professional'i başlatabiliyorsanız, Olay Görüntüleyicisi'ndeki Sistem Günlüğü'nü kontrol ederek, soruna neden olan aygıt veya sürücüyü belirlemenize yardımcı olabilecek diğer hata mesajlarına bakın. Sistem Günlüğü'nü görmek için Başlat'ı ve sonra Denetim Masası'nı tıklayın. Performans ve Bakım'ı tıklayın ve sonra Yönetimsel Araçlar'ı tıklayın. Olay Görüntüleyicisi'ni çift tıklatarak açın ve Sistem Günlüğü'nü açarak mesajları kontrol edin
o Windows XP Professional'i başlatamıyorsanız, bilgisayarınızı güvenli modda başlatmayı deneyin ve sonra yeni eklenmiş olan programları ve sürücüleri kaldırın veya devre dışı bırakın. Bilgisayarınızı güvenli modda başlatmak için, bilgisayarınızı yeniden başlatın; sonra, mevcut işletim sistemlerini içeren liste karşınıza geldiğinde F8 tuşuna basın. Gelişmiş Seçenekler ekranında, Güvenli Mod'u seçin ve ENTER'a basın.
Daha fazla bilgi için Yardım ve Destek Merkezine girerek Ara kutusuna "Güvenli Mod Seçenekleri" yazın.
7. Internet erişiminiz varsa, Microsoft Support sitesi'ni ziyaret edin.
Microsoft Knowledge Base'de "Windows XP Professional" ve aldığınız durma hatası ile ilişkilendirilmiş numarayı arayın. Örneğin mesaj "Dur: 0x0000000A" şeklindeyse "0x0000000A" araması yapın.
8. Antivirüs yazılımınızın güncel bir sürümünü kullanarak bilgisayarınızda virüs taraması yapın. Bir virüs bulmanız durumunda, bu virüsü bilgisayarınızdan silmek için gerekli adımları uygulayın. Bu adımlar için antivirüs yazılımınızın talimatlarına bakın.
9. Donanım aygıtlarınızın sürücülerinin ve sistem BIOS'unuzun en güncel sürümler olduğunu onaylayın. Donanım üreticileriniz en güncel sürümü bulmanızda veya bu sürümü elde etmenizde size yardımcı olabilirler.
10. Caching veya shadowing gibi BIOS bellek seçeneklerini devre dışı bırakın. Yardıma gereksiniminiz olursa donanım üreticisi ile irtibat kurun.
11. Bilgisayar üreticiniz tarafından verilen, özellikle bellek denetimi amaçlı bir sistem tanılama yazılımı varsa çalıştırın.
12. Bilgisayarınızda en son çıkan Hizmet Paketi'nin yüklü olduğundan emin olun. Hizmet paketlerinin bir listesini ve bunları indirmek için gerekli talimatları görmek için, Windows Update Web sitesi'ne gidin.
13. Oturum açamıyorsanız bilgisayarınız yeniden başlatın. Kullanılabilir işletim sistemlerinin listesi karşınıza geldiğinde F8 tuşuna basın. Gelişmiş Seçenekler ekranında, En Yeni İyi Yapılandırma seçeneğini seçin ve ENTER'a basın.

Belirli Durma HatalarıBazı durma hataları, hatanın nasıl giderilebileceğini belirlemenize yardımcı olacak "DATA_BUS_ERROR" gibi açıklayıcı mesajlar görüntüler. Bu bölümde belirli durma hatalarında, aldığınız mesajın türüne göre sorun giderme işleminin nasıl yapılacağı açıklanmaktadır.
ÖNEMLİ
Bu bölümde anlatılanlar sadece uzman kullanıcılar tarafından uygulanmalıdır,sadece bilgi olarak verilmiştir.

Tablo 1 Yazılım ve aygıt sürücüsü hataları
Hata Numarası Açıklayıcı Metin0x0000001E KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED0X000000D1 DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL0x000000EA THREAD_STUCK_IN_DEVICE_DRIVER0x00000050 PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA0X0000000A IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL0x0000007B INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE0x0000009F DRIVER_POWER_STATE_FAILURE0XC000021A STATUS_SYSTEM_PROCESS_TERMINATED0XC0000221 STATUS_IMAGE_CHECKSUM_MISMATCH
Not: 0x0000001E, 0x0000000A ve 0x0000007B numaralı durma hataları genel donanım hatalarından da kaynaklanabilir. Burada gösterilen adımlar bu hataları gidermezse, Donanım Arızalarından Kaynaklanan Hatalar konusunda anlatılan adımlara bakın.
Genel Durma Hataları bölümündeki adımları uygulayın. Durma hatası devam ediyorsa, aşağıdaki adımları deneyin.
Yazılım ve aygıt sürücüsünden kaynaklanan durma hatalarını gidermek
1. Durma mesajında belirtilen sürücünün Windows Donanım Quality Labs (WHQL) tarafından imzalanmış ve onaylanmış olup olmadığını kontrol edin. İmzalanmamış sürücüleri kontrol etmek için Sigveriv.exe uygulamasını çalıştırın.
2. Durma mesajında belirtilen sürücüyü yükleme ortamınızdaki daha iyi bir kopyasıyla veya üreticiden edineceğiniz güncelleştirilmiş bir sürümü ile değiştirmeyi deneyin.
3. Durma mesajında belirtilen sürücüyü veya yeni yüklenen sürücüleri devre dışı bırakın.
4. Windows XP Professional ile birlikte verilmeyen bir video sürücünüz varsa, onun yerine standart VGA sürücüsünü veya Windows XP ile birlikte verilen uyumlu bir sürücüyü kullanmayı deneyin.
5. Antivirüs, disk birleştirme, uzaktan kumanda, güvenlik duvarı veya yedekleme programları gibi filtre sürücüleri kullanan yazılımları kaldırın.
6. Kurtarma Konsolunu çalıştırın ve sistemin algıladığı hataları onarmasına izin verin.
Kurtarma Konsolu ile ilgili daha fazla bilgi için Bilgilerinizi Yedekleme ve Kurtarma konusuna bakın veya Yardım ve Destek Merkezini kullanın.
7. Eğer hata, bilgisayarınıza RAM ekledikten hemen sonra oluştuysa, sayfalama dosyası hasar görmüş veya yeni RAM bozuk ya da uyumsuz olabilir. Bu durumda, Pagefile.sys dosyasını silin ve sistemin RAM yapılandırmasını eski haline getirin.
Dosya sistemi hataları
Hata NumarasıAçıklayıcı Metin
0x00000023FAT_FILE_SYSTEM
0x00000024NTFS_FILE_SYSTEM


Genel Durma Hataları bölümündeki adımları uygulayın. Durma hatası devam ediyorsa, aşağıdaki adımları deneyin.
Dosya sistemi durma hatalarında sorun giderme
1. Küçük bilgisayar sistemi arabirimi (SCSI) bağdaştırıcısı kullanıyorsanız, donanım satıcınızdan en yeni Windows XP Professional sürücüsünü edinin, SCSI aygıt için eşleme görüşmesini devre dışı bırakın, SCSI zincirinin doğru bir şekilde sonlandırıldığından emin olun ve aygıtların SCSI ID'lerini kontrol edin. Bu adımları nasıl yapacağınızdan emin değilseniz aygıt için verilen talimatlara bakın.
2. Entegre aygıt elektronikleri (IDE) aygıtlar kullanıyorsanız, kart-üzerinde IDE bağlantı noktasını sadece Birincil olarak tanımlayın. IDE aygıtların Master/Slave/Only ayarlarını kontrol edin. Sabit disk hariç tüm IDE aygıtları kaldırın. Bu adımları nasıl yapacağınızdan emin değilseniz aygıt için verilen talimatlara bakın.
3. Antivirüs, disk birleştirme, uzaktan kumanda, güvenlik duvarı veya yedekleme programları gibi filtre sürücüleri kullanan yazılımları devre dışı bırakın veya kaldırın.
4. Dosya sisteminin bozulup bozulmadığını anlamak için Chkdsk /f komutunu çalıştırın. Windows XP Professional Chkdsk komutunu çalıştıramıyorsa, sürücüyü Windows XP Professional işletim sistemini kullanan başka bir bilgisayara bağlayın ve sürücü üzerinde Chkdsk komutunu o bilgisayardan çalıştırın.
Tablo 3 Donanım Arızaları ile ilgili hataları
Hata NumarasıAçıklayıcı Metin
0x0000001EKMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
0x0000000AIRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
0x0000007BINACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
0x0000007FUNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP
0xC0000218UNKNOWN_HARD_ERROR


Not: 0x0000001E, 0x0000000A ve 0x0000007B numaralı durma hataları yazılım ve aygıt sürücüsü hatalarından da kaynaklanabilir. Burada gösterilen adımlar bu hataları gidermezse, Yazılım ve Aygıt Sürücüsü Hataları konusunda anlatılan adımlara bakın.
Bu kitabın önceki bölümlerinde yer alan Genel Durma Hataları konusundaki adımları uygulayın. Durma hatası devam ediyorsa, aşağıdaki adımları deneyin.
Donanım arızaları ile ilgili durma hatalarında sorun giderme
1. Bilgisayarınızdaki aygıtların Windows Hardware Quality Labs (WHQL) tarafından imzalanmış ve onaylanmış sürücülere sahip olup olmadığını kontrol edin. İmzalanmamış sürücüleri kontrol etmek için Sigveriv.exe uygulamasını çalıştırın.
2. Üretici firmanın donanımınız için kullanabileceğiniz sürücü güncelleştirmeleri çıkarıp çıkarmadığını kontrol edin.
3. Antivirüs, disk birleştirme, uzaktan kumanda, güvenlik duvarı veya yedekleme programları gibi filtre sürücüleri kullanan yazılımları güncelleştirin.
4. Soruna neden olan öğeyi bulabilmek için önemli olmayan donanım ve yazılımları kaldırın.
5. Windows XP'yi yeni bir klasöre yükleyin. Soruna neden olan sürücüyü bulabilmek için sürücüleri sırayla ekleyin ve yeniden başlatın.
6. Kurtarma Konsolunu çalıştırın ve sistemin algıladığı hataları onarmasına izin verin.
Kurtarma Konsolu ile ilgili daha fazla bilgi için Bilgilerinizi Yedekleme ve Kurtarma konusuna bakın veya Yardım ve Destek Merkezini kullanın.
Hata Mesajı Almaya Devam Mı Ediyorsunuz?Bazı ender durumlarda, Windows XP Professional'i kaldırıp işletim sisteminizi eski haline getirmeniz gerekebilir.
Windows XP'yi kaldırmak için
§ Başlat'ı, Denetim Masası'nı, Program Ekle Kaldır'ı tıklayın.
§ Windows XP Professional'i tıklayın ve Kaldır seçeneğini seçerek ekranınızda beliren talimatları uygulayın.

Engelli sitelere erişim

Bazı bahis, paylaşım, forum gibi mahkeme kararıyla engellenen sitelere erişmek için aşağıdaki yollardan bir tanesini kullanabilirsiniz:

1)İnternet bağlantı aygıtınızın DNS çözüm ip sine 4.2.2.1 yazabilirsiniz.(en kısa çözüm)

2)http://www.antisansur.com isimli türkçe sitedeki programcığı indirerek erişimi sağlayabilirsiniz.

3)http://www.proxy4free.com/ isimli siteden çalışan bir proxy seçip bu yolla erişebilirsiniz.

HTTP hataları

403.8 Forhidden - Site access denied
HTTP 403,8 Yasak: Siteye erişim reddedildi
--------------------------------------------------
403.7 Forhidden - Client certificate requred
HTTP 403,7 Yasak: İstemci sertifikası gerekiyor
--------------------------------------------------
403.6 Forhidden - IP address rejected
HTTP 403,6 Yasak: IP adresi reddedildi
--------------------------------------------------
403.5 Forhidden - SSL 128 required
HTTP 403,5 Yasak: SSL 128 gerekiyor
--------------------------------------------------
403.4 Forhidden - SSL required
HTTP 403,4 Yasak: SSL gerekiyor
--------------------------------------------------
403.3 Forhidden - Write access forhidden
HTTP 403,3 Yasak: Yazma Erişimi Yasak
--------------------------------------------------
403.2 Forhidden - Read access forhidden
HTTP 403,2 Yasak: Okuma Erişimi Yasak
--------------------------------------------------
403.1 Forhidden - Execute access forhidden
HTTP 403.1 Yasak: Yürütme Erişimi Yasak
--------------------------------------------------
401.5 Unauthorized - Authorization failed by ISAPI/CGI app
HTTP 401.5 - Yetki yok: ISAPI ya da CGI uygulaması tarafından yetki verilmedi
---------------------------------------------------
401.4 Unauthorized - Authorization failed by filter
HTTP 401,4 - Yetki yok: Yetkilendirme işlemi filtre tarafından reddedildi
---------------------------------------------------
401.3 Unauthorized - Authorization due to ACL on resource
HTTP 401.3 - Erişim; kaynaktaki EDL tarafından reddedildi
----------------------------------------------------
401.2 Unauthorized - Authorization to server configuration
HTTP 401,2 - Yetki yok: Sunucu yapılandırması nedeniyle oturum açılamadı
-----------------------------------------------------
401.1 Unauthorized - Logon failed
HTTP 401,1 - Yetki yok: Oturum Açılamadı
-----------------------------------------------------
400 - Bad Request
HTTP 400 - Yanlış İstek

1 Mayıs 2007 Salı

robots.txt ne işe yarar?

Arama motorlarının indeksleme robotları bir web sitesine ulaştıklarında ilk olarak kök dizinde bulunan robots.txt dosyasını ararlar. Bu dosya robotlara hangi sayfaların indekslenip hangilerinin indekslenmeyeceğini anlatmak için yerleştirilir. Robotlar sadece kök dizindeki robots.txt dosyasına bakacakları için alt dizinlere bu dosyayı yerleştirmek anlamsızdır. Eğer alt dizinlerden birisine ait url (veya url’lerin) indekslenmesini istemiyorsanız bunlar da kök dizindeki robots.txt dosyasında bildirmeniz gerekiyor. Ya da alternatif olarak indekslenmesini istemediğiniz sayfalarda Meta Tag kullanabilirsiniz. Çoğu ücretsiz blog servisi kök dizine erişime izin vermediğinden Meta Tag’lardan yararlanmak gerekecetir.

Örnek bir robots.txt adresi şu şekilde olmalıdır;

http://www.acemiblogcu.com/robots.txt
veya
http://acemiblogcu.blogspot.com/robots.txt

Aşağıdaki örneklerdeki robots.txt dosyaları ise, bulundukları hatalı pozisyon nedeni ile, robotlar tarafından dikkate alınmayacaklardır;

http://www.acemiblogcu.com/fotograflar/robots.txt
veya
http://acemiblogcu.blogspot.com/ozel/robots.txt

robots.txt dosyası sadece belirli bir şekilde düzenlenmiş metin içeriğine sahip olmalıdır ve asla HTML kodları içermemelidir. Aşağıdaki örnekleri inceleyelim;

Tüm robotların blog’unuzun tamamını indekslemesini engellemek için;

User-agent: *
Disallow: /

Blog’unuzun tamamının robotların birisi tarafından indekslenmesini engellemek için;

User-agent: Googlebot
Disallow: /
User-agent: *
Disallow:

Tüm robotların blog’unuzun tamamını indekslemesi için;

User-agent: *
Disallow:

Not: Boş bir robots.txt dosyası da aynı mesajı verecektir.

Bir dizinin tüm robotlar tarafından indekslenmesini engellemek için;

User-agent: *
Disallow: /dizin-adi/

Bir sayfanın tüm robotlar tarafından indekslenmesini engellemek için;

User-agent: *
Disallow: /dizin-adi/ozel-sayfa.html

Robots.txt dosyasında “/dizin-adi/*” veya “/dizin-adi/*.html” gibi ifadeler kullanamazsınız. Hariç tutulmasını istediğiniz sayfaları ve dizinleri teker teker belirtmek zorundasınız. Tabii ki hariç tuttuğunuz bir dizinin içindeki dosyaları ayrıca belirtmenize gerek yok :)

Örnek bir kod aşağıdaki şekilde olabilir;

# www.ornek.com için robots.txt dosyası
User-agent: *
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /images/private/
Disallow: /private.html

Kaynaklar;

ADSL modem şifreleri

Piyasada kullanılan bütün ADSL modemlerin başlangıçtaki varsayılan admin şifreleri:

Allied telesyn
user : manager
Pass : friend

Apache
user : setup veya root
Pass : root

Asus
user :admin
pass :admin

Aztech
user :admin
pass :admin

Billion Bipac
user :admin
pass : password

Cnet
user :admin
pass :epicrouter

Corecess 3112 usb
user :admin
pass :corecess3113

Corecess 3113 eth
user :admin
pass :corecess3113

Dibeg 108
user :dare
pass : (boş geç)

D-Link, Datron ETHERNET, Datron USB, Link SYS ve USB Robotics
user :admin
pass :admin

Dost GVC
user :dost
pass :dost

Eicon Diva
user : bos birak
pass : bos birak

Geek, hicomm, Inca, Loopcom ve paradigm
user :admin
pass :epicrouter

Mercury ADSL
user : admin
pass : conexant (Edit Bye PHRoZeN)

Origo
user :admin
pass :kont2004

pikatel
user : DSL
pass : DSL

Speedcom
user :admin
pass :conexant

SpeedTouch 330, Speedtouch ve Thomson
user ve password kendiniz belirliyorsunuz

Tecom
user :root
pass :root

Zoom X Serisi modem
user :admin
pass :zoomadsl

ZyXEL
user :admin
pass :1234

GeZZ
user :admin
pass :epicrouter

MSN'de gösterilen resimleri alma

Karşıdaki resmi koyduğu an yada sonra farketmez bilgisayarınızda gizli klasörleri görüntülemeyi etkinleştirin ve C:\Documents and Settings\KULLANICIADI\Local Settings\Temp\MessengerCache
klasörüne girin ve burda biçimsiz dosyalar göreceksiniz işte burdaki bu biçimsiz dosyalar aslında karşıdakilerin resimleridir...
Bu dosyaları açmanın iki yolu var:
1-İsimlerinin sonlarında .jpg yazıp açmak.
2-Çift tıkladıktan sonra karşımıza gelen programların olduğu kutucuktan windows resim ve fax görüntüleyicisini seçip açmak.Eğer resimlerin hepsine bakmak istiyorsanız windows resim ve fax görüntüleyicisi açıkken dosyaları windows resim ve fax görüntüleyicisine sürükleyin.

Browser'da anasayfa değişikliğini "disable" etmek

Başlat\Çalıştır\regedit\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel e Homepage DWord değeri oluşturup 1 verilirse değiştiremez..0 verilirse artık değişir.
Anasayfanın değiştilmemesini istiyorsanız 1 yazın.

NOT: Uygulama Internet Explorer 7.0 versiyonuyla birlikte geçersiz kılınmıştır.

Local makinada MSN messenger kısıtlama

Domain Ortamı olmaksızın Local Makinada MSN Messenger ve Windows Messenger kullanımını kısıtlamak.

Öncelikle son zamanlarda çok çıkar oldu bu soru karşımıza (Anlatım bozukluğu oldu) Onun için biraz ayrıntılı bir döküman yazmak istedim. İşe birazda olsa olayın mantığını anlatmakla başlıyalım:

Bir domain ortamında uygulanan Policylerin çoğu, domain ortamı olmaksızın local makinayada uygulanabilir. Zaten domain ortamıda olsa çoğu policy ayarı LOCAL üzerinden işler (Sadece Domain Controler üzerinden konfigüre edilir). Biz bunları bir domain ortamı olmadığını düşünerek yapıcaz. Bu işlem MMC konsolu kullanılarak "Gurup İlke Nesnesi Düzenleyicisi" (Policy) ayarları ile yapılır. Tabiki bunu yapabilmek için öncelikle Local makinada Administrator yetkiniz olmalı. Daha sonra şu yolları izliyoruz.

Öncelikle şu unutulmamalı; MSN kısıtlansa bile kullanıcılar Windows
messenger ile oturum açabiliyolar. Bu nedenle ikisde kısıtlanmalı.

Çok acemi kullanıcılar için vede türkçe xp kullanıldığını varsayarak anlatıyorum. Aşağıdaki Adımları izleyin:

* Başlat/Çalıştır/MMC
* Açılan boş MMC konsolundaki menülerden Dosya/Ek Bileşen Ekle-Kaldır tıklanır
* Açılan pencereden EKLE butonu tıklanır
* Gelen Bileşenler listesinden "Gurup İlke Nesnesi Düzenleyicisi" Bulunur ve EKLE butonu tıklanır
* Gelen pencerede "Yerel Bilgisayar" yazdığı görülür ve SON butonu tıklanır
* Sonraki pencerelerde sırası ile KAPAT ve TAMAM botonları tıklanır

Şu anda MMC konsolundaki Konsol Kökü penceresinde "Yerel Bilgisayar İlkesi" özelliğini görüyo olmamız lazım. Buraya kadar tamamsa ikinci kısma geçiyoruz.

* "Yerel Bilgisayar İlkesi" nin yanındaki + işareti tıklanarak açılır ve şu yollar izlenir:
* Bilgisayar Yapılandırması/ Yönetim Şablonları/ Windows Bileşenleri/ Windows Messenger/
* Bu yolun altında iki tane özellik olmalı ( Windows messenger çalışmasın ve otomatik başlamasın gibi) Sırası ile bu iki değerin üstüne tıklıyarak saeçeneklerden ETKİN yapıp tamam diyoruz ve Windows messengerı kısıtlama işlemi tamamlanıyo. (MMC Konsolunu hemen kapatmayın)
* Böylece artık makinada windows messenger çalışmayacak.

Şimdi MSN Messengerı kısıtlıyalım. Bu Windows messenger gibi sağlıklı olmıyabiliyo. Yani işi birazcık bilen insanlar bunu atlatabiliyolar. Nedenini yazının sonunda anlatıcam.

MSN Messengerı kısıtlamak için:

* Aynı MMC konsolunda şu yolları izleyin:
* Kullanıcı Yapılandırması/ Yönetim Şablonları/ Sistem Altında * "Belirlenen Windows Uygulamalarını Çalıştırma" yazan özellik bulunur, çift tıklanarak seçeneklerden ETKİN seçilir, Biraz alttaki GÖSTER butanuna tıklanır ve gelen pencerede EKLE butonu tıklanır. Daha sonra buraya "msnmsgr.exe" yazılır (tırnak işareti olmadan)
* Gelen pencerelerden sırası ile TAMAM , TAMAM denilerek çıkılır.
* Buraya çalışmasını istemediğiniz başka exe dosyalar varsa onlarında ismini yazabilirsiniz. (Ör: winamp.exe , mirc.exe vs.. gibi) Evet şimdi MMC konsolunu kapatabilirsiniz.
* Eğer bu konsolu daha sonrada kullanmak isterseniz Dosya/Kaydet menüsünden kaydederek saklıyabilirsiniz. Aksi halde aynı işlemleri tekrar yapmalısınız.

Böylece MSN messengerıda kısıtlamış olduk. Şimdi yukarda bahsettiğim olaya gelelim. Dikkat ettiyseniz MSN messengerı kısıtlarken "msnmsgr.exe" yazdık. Bu MSN Messenger programının uygulama dosyası. Birazcık zeki ve tecrübeli insanlar Program Files içindeki MSN Messenger klasörüne girerek bu dosyanın ismini değiştirip herhangi bişey yaparlarsa MSN çalışıcaktır. Ama çoğu insan bu küçük hileyi bilmez. (En azından şimdiye kadar bilmiyodu ) Bunun dışında Web Messenger vb.. hizmetlerde MSN çalıştırmak için bir yöntem.

Yapıcaklarımız bu kadar. Makina ReStart yapıldığında ayarlar aktif olacaktır. Unutmadan bu kısıtlamalar Administrator yetkisinde olan kullanıcılarıda etkiler. Ayarları iptal etmek için aynı yollar izlenir ve seçeneklerden ETKİN yerine YAPILANDIRILMADI seçilir. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmış..

MSN kullanıcı kimliğini kaldırma

Msn de oturum acılan adresler kalıyor bunları silebilirsin
Yol : Başlat>Çalıştır>control keymgr.dll istediğinizi ekleyip kaldırabilirsiniz...

Dos komutları

ASSOC / Dosya ortaklıklarını görüntüle.
AT / Programları ve komutları uygulamak için zamanı ayarla.
ATMADM / Windows ATM sağrı yöneticinin gördüğü adresleri ve bağlantıları listele
BREAK / CTRL + C'i Etkinleştir / devre dışı bırak
CACLS / ACL dosyaları göster ve değiştir
CALL / Grup dosyasını diğer grup dosyasından çağır.
CD / Rehberi değiştir.
CHCP / Uluslar arası klavye ve karakter bilgilerini ilave et
CHDIR / Adresi değiştir.
CHKDSK /FAT diskdeki hataları tara.
CHKNTFS / NTFS disk'deki hataları tara
CLS / Ekranı temizle.
CMD / Komut satırını çalıştır.
COLOR / ön plan resmini değiştir.
COMP / Dosyayı sıkıştır.
COMPACT / Dosyayı sıkıştır,aç,.
CONTROL / Ms-dos da denetim masası simgelerini aç
CONVERT / FAT'i NTFS'e dönüştür
COPY / Bir yada daha fazla dosyayı öteki konuma kopyala Asi
CTTY / Bilgisayarın giriş çıkış aygıtlarını değiştir
DATE / Sistem tarihini görüntüle,değiştir
DISKCOMP/ Disk'i diğer bir disk ile karşılaştır
DRIVPARM / Asıl aygıt sürücülerinde yeniden yazmayı etkinleştir.
ECHO / Mesajları göster ,etkinleştir ve devre dışı bırak
EDIT / Dosyayı görüntüle ve değiştir.
EDLIN / Dosyayı görüntüle ve değiştir.
EMM386 / Genişletilmiş hafıza yöneticisini görüntüle
ENABLE / Konsol geri alma komutunu etkinleştirme ve devre dışı bırakma
SCANDISK / disk taramayi calistir.
QBASIC / Qbasic i ac.
RENAME / yeniden adlandir.
RMDIR /bos klasoru sil.
SHUTDOWN/ bilgisayarı kapat
SMARTDRV / geleneksel ve genişletilmiş hafıza için disk hafızası olustur
SORT / kisa giris ve cikislari goster
SWITCHES/ ms-dos a fonksyion ekle,kaldır.
SYS / Sistem saatini disk sürücüsüne yükle
TIME / sistem saatini goster,ayarla.
TITLE / ms-dos penceresindeki basligi degistir
TRACERT / karsidan gelen network paketlerinin yolunu goster
TREE / Disk'in yuzeysel agacini goster
TYPE / Dosyanin icerigini goruntule
UNDELETE / silinemeyen dosyalari silvisuall
UNFORMAT / bicimsiz disk surucusu.
UNLOCK /Disk'in klitini ac.
VER / Versiyon bilgisini goster.
VERIFY / diske yazmak gerektiginde karar vermeyi etkinlestir yada devre disi birak.
VOL / cilt bilgisini goster
XCOPY / Başka bilgisayarlardan çoklu dosyaları kopyala
TRUENAME/ dizinde var olan kişileri gösterir
TASKKILL / ihtiyaç duyulmayan uygulamaları kapat
SETVER - ms-dos version unu degistir.
SHARE - dosyalari palasabilme yetenegini yukle,devredisi birak.
SCANREG - kayit defterindeki hatalari tara ve geri yukle.
ROUTE - windows agindaki rota tablosunu goruntule ve degistir
RUNAS - baska bir bilgisayardaki programi etkinlestir.
PRINT - dosyayada resmi print et
PROMPT - ms-dos u goster ve degistir
PING - test amacli diger ag bilgisayarina bilgi gonder
POPD - agdaki rehberi degistir.
NET - ag ayarlarini guncelle ve onar
NETSH - degisebilen ve degismeyen network bilgisini goster
NETSTAT - TCP/IP ag protokolu bilgisini ve istatistigini goruntule.
NLSFUNC - ulkeye ozgu bilgileri goster
NSLOOKUP - agdaki yada alandaki ip adresini goster
PATH - bilgisyardaki gizli dosya yerlerini goster ve yerini ogren
PATHPING - ag daki gizli dosya yerlerini goster ve yerini ogren
MOVE - dosyanin yerini degistir.
MSAV - ilk microsoft virus hizmeti.
MSD - Tanimlama hizmeti.
IFSHLP.SYS - 32-bit dosya yoneticisi.
IPCONFIG - ag aygiti ayarlarini goster ve degerleri goruntule
KEYB - klavyenin planini degistir.
LABEL - disk surucusunun etiketini degistir.
LH - Yuksek Hafizada disk surucusu yukle
LISTSVC - servisler ve suruculer icin kurtarma konsol komutunu goruntule
LOADFIX - 64k'nin uzerindeki programlari yukle
LOADHIGH - yuksek hafizadaki aygit surucusunu yukle.
LOCK - hard disk surucusunu kitle.
LOGON - kurulumlar ve geri tuklemeler icin yonetici hesabi.
MAP - surucudeki aygit ismini goster
MEM - Sistemdeki hazfızayı göster.
MKDIR - yeni, rehber komutu yarat.
MODE - port ve gotuntu ayarlarini degistir.
GRAFTABL - Grafik modundaki genişletilmiş karakterleri göster. .
EXTRACT - dosyalari windows dizininden cikart
FASTHELP - ms-dos komutlarini ve bilgileri listele
FC - dosyalari karsilastir.
FDISK - disk surucusu icin bolumleme konsolunu calisti
FIND - dosya icindeki yaziyi ara.
FINDSTR - dosya icindeki dizini ara.
FIXBOOT - yeni cizim bolgesi yaz
FIXMBR - disk surucu icin yeni cizim bolgesi yaz
FORMAT - disk surucusunu bicimlendir
FTYPE - dosya turunu goster
ERASE - dosyayi sil
DISKCOPY - diski diger bir disk'e kopyala.
DEFRAG - yuklenen programlari disk uzerinde stabile et.
DEL - bi veya daha fazla dosyayi sil.
DELETE - silinen dosyalar icin kurtarma konsol komutu
DELTREE - bir veya daha fazla dosya ve rehberi sil
DIR - klasor icindekileri goster.
DISABLE - windows sistem ve suruculerinde kurtarma konsolu komutunu devre disi birak.
CHOICE - dizin icindeki coklu sevenekleri belirt
BOOTCFG - kurtarma konsolu komutlarını göster ve düzenle ve boot.ini yi yeniden oluştur.

Oyunları CD'siz oynamak

CD olmadan oyunları bilgisayarınızda çaliştırmak için adım adım yapmanız gerekenler
1- Cd"nin tamamını harddiskinize kopyalayın. Örnek: c:\worldcup 2002
2- Kopyaladığınız dizinden programı kurun.
3- Sonra başlat çalıştır ve regedit yazın.
4- Daha sonra ;HKEY_LOCAL_MACHINE,SOFTWARE; ve yüklediğiniz programı bulun.
5- Yüklediğiniz programın üstüne tıklayın ve Sağ taraftaki bölgede CD Drive; dizesini bulun.
6- Üstüne iki defa tıklayın ve ordaki değeri sizin yüklediğiniz klasör ismiyle değiştirin. Kapatın.

Windows kısayol tuşları

ALT+ENTER / seçili ögelerin özellikleri
ALT+ESC / en son acılan ıtem lerı gecıs saglar
ALT+F4 / aktif pencerelerı kapatır
ALT+SPACEBAR / aktif sayfanın menusu
ALT+TAB / menuler arasında geçiş
BACKSPACE / bir önceki sayfaya geçiş
CTRL+A / hepsini seç
CTRL+B / kalın yazı
CTRL+C / kopyala
CTRL+I / italik
CTRL+O / dosya açma
CTRL+U / alt cızgı
CTRL+V / yapıştır
CTRL+X / kes
CTRL+Z / geri tusu
CTRL+F4 / dökümanları kapatır
CTRL while dragging / seçili ögeleri tutar
CTRL+SHIFT while dragging / seçili ögeleri kısayol oluşturur
SHIFT+DELETE / çöp kutusuna atmadan siler
ESC / ıslemlerı durdurur
F1 / help
F2 / seçili öğenin ismini degiştirme
F3 / arama dosya ve klasörlerde
F4 / adres çubuğunu açar
F5 / yenileme
F6 / adres çubuğuna gider
F10 / active sayfalarda çubuğa gider dosya eklemek araçlar filan
SHIFT+F10 / sağ tıkladıgınızda açılan menu
CTRL+ESC / start menusu
SHIFT+CTRL+ESC / görev yönetıcısı
WIN / start menüsü
WIN+BREAK / sistem özellikler menüsü
WIN+D / bütün aktif sayfalari küçültme
WIN+E / bilgisayarımı açar
WIN+F / arama dosya ve klasörlerde
WIN+F+CTRL / bilgisayarımda arama
WIN+L / kullanıcı degiştirme kapatmadan
WIN+M / küçültme veya restore etme sayfaları
WIN+R / çalıştırı açar
WIN+TAB / açık olan sayfalarda geçiş
Windows Explorer Shortcuts
ALT+SPACEBAR / aktif sayfanın menüsü
CTRL+ESC / windows menusu
ALT+F4 / windows penceresini ve cerayann eden olayları kapatır
CTRL+A / bütün parçaları seçer
CTRL+X / seçili kısmı keser
CTRL+C / seçili kısmı kopyalar
CTRL+V / seçili kısmı yapıştırır
CTRL+Z / geri döner son yapılana
CTRL+(+) / sutun icindeki pencereleri otomatik olarak dogru sıralar
TAB / 7 sutun atlatma yada digger seçili ögeye geçme
SHIFT+DELETE / direk silme
BACKSPACE / bir önceki sayfaya yada slime işlemi
ALT+ENTER / seçili ögelerin özellikleri
F10 / aktif sayfanın menusu
F6 / adress bara gider /
F5 / sayfayı yenıler
F3 / arama ögesi
F2 / ismini degistirme seçili ögenin
Internet Explorer Shortcuts
CTRL+A / bütün sayfanın seçimi
CTRL+D / favorite ekler
CTRL+E / aktif sayfada arama yapar
CTRL+F / sayfada bulma
CTRL+H / geçmiş sayfasını açar
CTRL+I / favorite sayfalarının oldugu kısmı açar
CTRL+N / yeni pencere açar
CTRL+O / yenı lokasyonlar gider
CTRL+P / printer menusu
CTRL+S / degisiklikleri kaydeder
CTRL+W / aktif sayfayı kapatır
CTRL+ENTER/ basına www ve sonuna .com koymayı yapar
SHIFT+CLICK / yeni pencerede açar
BACKSPACE / bir önceki sayfaya gider
ALT+HOME / anasayfaya gider
HOME / sayfanın başına gider
TAB / Itemler arasında atlamayı sağlar
END / sayfanın sonuna gider
ESC / açılan sayfayı sonlandırır
F11 / tam ekran yapar sayfayı
F5 / sayfayı yeniler
F4 / adress barı açar
F6 / adress bara gider
ALT+RIGHT ARROW / ileri sayfaya götürür
SHIFT+CTRL+TAB / address bara gider
SHIFT+F10 / sağ tus olayı
SHIFT+TAB / geri tab olayı
CTRL+C / kopyalama
CTRL+V / yapıştırma
ENTER / aktif etmek /
F1 / internet explorer help

Çalıştır komutları

mpmgmt.msc - Bilgisyar Yöneticisi
devmgmt.msc - Aygıt Yöneticisi
diskmgmt.msc - Disk Yöneticisi
dfrg.msc - Disk birleştirme
eventvwr.msc - Olay Görüntülüyicisi
fsmgmt.msc - Paylaşılan Dosyalar
gpedit.msc - Grup Poliçeleri
lusrmgr.msc - Yerel Kullanıcılar ve Gruplar
perfmon.msc - Performans Monitörü
rsop.msc - Poliçe Sonuçarını Ortaya koymak
secpol.msc - Yerel Güvenlik Ayarları
services.msc - Çeşitli Servisler
msconfig - Sytem Bilgisi Hizmetleri
regedit - - Kayıt Defteri Editörü
msinfo32 - Sistem bilgisi
sysedit - Sistem Şekli Editörü
win.ini - Windows Yükleme Bilgisi
winver - Şu anki Wİndows Sürümünü Görüntüle
mailto: - Varsayılan E-mail alıcısı Görüntüle
cmd - Komut satırını çalıştır

Denetim Masası Öğeleri İçin Çalıştır Komutları

Program Ekle Kaldır / control appwiz.cpl
Tarih Saat özellikleri /control timedate.cpl
Ekran özellikleri / control desk.cpl
Hızlı bul / control findfast.cpl
Fontlar / control fonts
İnternet Özellikleri /control inetcpl.cpl
Klavye özellikleri /control main.cpl keyboard
Mouse Özellikleri / control main.cpl
Multimedya Özellikler /control mmsys.cpl
Ağ Özellikleri / control netcpl.cpl
Şifre özellikleri / control password.cpl
Printer /control printers
Ses Özellikleri / control mmsys.cpl sounds
Sistem Özellikleri /control sysdm.cpl